Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
eksamenskalender

CF + eksamen = sant


ung med cf, voksen med cf, leve med cf, ungdomsrådet
08.05.2017
Bjørn Henrik Jordal og Synne Wiberg

Hvordan preppe CF-kroppen best mulig for eksamen? Og hvilke ekstra rettigheter har du? Her er våre beste råd.

 

Eksamenstiden nærmer seg med stormskritt, og med dette kommer en rekke utfordringer. I tillegg til forberedelser til eksamen ligger utfordringen for oss med CF i å ta vare på helsen. Selvsagt skal man ta hensyn til de vanlige rådene som nok søvn, væske, næringsrik mat og trening, men det kan også være aktuelt å vurdere en antibiotikakur i samråd med lege. For prokrastinatorene; de av oss som utsetter ting til siste liten, vil sannsynligvis alt skje de siste dagene, og da kan det være lurt med et godt grunnlag å tære på.

 

Her er våre beste tips frem til, under og etter eksamen:

  • Vær bevisst dine rettigheter. For eksempel utvidet tid eller eget rom under eksamen, hvis du har behov for det. Sjekk søknadsfrist, det er forskjellig fra studiested til studiested. Ofte må det søkes flere uker på forhånd.
  • Ikke skipp lungedrenasje før eksamen. I ukene som leder opp til eksamen er det lett å glemme inhalasjonsapparatet og lungedrenasjen, men det er ikke gøy å hoste unødvendig under eksamen. Mye slim gjør heller ikke underverker for oksygenopptaket. Og er det en ting en eksamenshjerne trenger, så er det oksygen.
  • Hvis man har for vane å hoste mye kan det være lurt å orientere eksamensvakten sånn at de vet hva de kan forvente. Da er det også lettere å gå ut av salen hvis det er behov for det.
  • Ta med ekstra mat og drikke på eksamensdagen. Alle forberedelser du har gjort tidligere hjelper ikke om du ikke har energi til å gjennomføre eksamenen. 
  • Gi beskjed til eksamensvakt hvis det er noen ved siden av deg som er tydelig syk og hoster/nyser mye. Det kan være mulig du får bytte plass, og der er ikke gøy å bli smittet av andres bakterier selv om det er siste eksamen før sommeren.
  • Etter eksamen: Eksamensperioden kan være stressende, så å planlegge for ukene etter eksamen kan også være smart. Det kan være lurt å sette av tid til sykehusturer, antibiotika, soving og ekstra behandling, så kommer du deg raskere av hardkjørperioden.

 

Lykke til med eksamen! Ring meg hvis du tror jeg kan hjelpe deg.

Bjørn Henrik Jordal, mobil 414 44 574, medlem i ungdomsrådet

Husk også at likepersonene er her for deg

 

For deg som er student!

Sjekk gjerne ut andre aktuelle linker for deg som er student med CF:

 

 

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen