Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
Kunnskapens eple

Utdanning – tips, søknadsfrister og lånemuligheter


utdanning, ung med CF, voksen med CF, rettigheter
26.01.2014

1. februar er søknadsfrist til særskilt opptak til videregående skole, og utover våren følger søknadsfrister til videregående skole og høyere utdanning som universitet og høyskole. Vi har samlet litt nyttig info for deg som har CF og skal ta viktige valg om utdanning.

 

Den viktigste enkeltfaktor for å komme inn på arbeidsmarkedet er utdanning. Når man har CF bør man ta hensyn til både de interessene man har, ha et øye til dagens helsetilstand og sørge for at man har fleksibilitet i fremtiden. Det gjelder å tenke litt lurt!

 

Sjekk tidlig og si ifra

CF'ere som allerede har vært gjennom utdanningsystemet har noen gode råd: det kan være lurt å sjekke med de ulike utdanningsinstitusjonene hvor flinke de er på tilrettelegging, og hvor fleksibelt studieløpet er. Det er store forskjeller mellom de ulike utdanningstedene på dette. Det er også lurt å si i fra med en gang om at man har behov for tilrettelegging, da er sjansen for at man får til gode løsninger større.

 

Hvordan velge utdanning - hva bør jeg tenke på? 

Les denne først: Artikler om yrkesvalg ved CF, skrevet av sosionom som selv har CF, og sosionom som har erfaring med CF. Også råd om arbeid. 

Utdanning.no – nettportal om interesser, utdanningsmuligheter

 

Rettigheter og muligheter

Lånekassen.no

Fra ung.no

Fra nav.no: Yrker og utdanning 

Fra Norges handikapforbund: håndbok om skole og utdanning

Fra Sosial og Helsedirektoratet via frambu.no: Snart student? Informasjon om høyere utdanning og funksjonsnedsettelser VIKTIG: brosjyren er fra 2004, du må derfor være oppmerksom på at støtte og NAV-ordninger kan ha endret seg siden 2004, sjekk derfor disse tingene ekstra nøye.

 

Utlandet

Flere unge med CF har hatt hele eller deler av utdanningen sin i utlandet. Dette kommer vi tilbake til i en senere nettartikkel. 

 

Noen å snakke med 

Hvis du vil prate med noen som har CF om utdanning, finnes det flere du kan ta kontakt med:

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen