Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

Likepersoner

Ønsker du å prate med noen om CF eller PCD? Har du spørsmål, noe du vil lufte eller diskutere? Vil du høre andres erfaringer eller bare prate litt? Ring oss på 97 09 62 93, både dag og kveld, så finner vi riktig likeperson til deg!

Oppdatert oktober 2018

Lengre ned på denne siden finner du en liste med foreningens 21 likepersoner. De gir en kort beskrivelse av seg selv, hvilken relasjon de har til CF eller PCD, og hvordan de kan kontaktes hvis du ønsker direkte kontakt med en av dem.

Vil du skrive ut listen - klikk her for eget utskriftsformat.

Hva er en likeperson?
Et annet ord for likeperson kan være "erfaringskonsulent, en som

 • er "i samme båt" som deg
 • kan lytte, forstå og dele av sin erfaring
 • kan dele kunnskap, gi praktiske råd og drøfte problemstillinger
 • kan vise deg veien videre i hjelpeapparatet
 • hjelpe deg til å se veien videre og mulighetene i livet med CF eller PCD

NFCF har 21 likepersoner, inkludert likepersonskoordinator Hilde Nyberg. Alle står til disposisjon, for å bidra med sin kompetanse. De har gjennomgått grunnleggende opplæring i likepersonsarbeid og har god kunnskap om CF, men kan ikke svare på medisinske spørsmål. Alle likepersonene har selvpålagt taushetsplikt og følger vedtatte retningslinjer.

PCD
Fra 2014 har vi som målsetning å ha likepersoner for PCD (Primær Cilie Dyskinesi) knyttet til NFCFs likepersonordning. 

Deler sin solide erfaring med deg!
Likepersonene har erfaring fra ulike stadier i CF-livet, og de vet av erfaring at du trenger noen å snakke med

 • før diagnosen. Når du har følelsen av at noe er galt uten å vite helt sikkert hva
 • under de tidkrevende undersøkelsene
 • for å sortere alle de ubesvarte spørsmålene underveis
 • når svaret endelig kommer og diagnosen er et faktum
 • for å håndtere CF eller PCD i hverdag, barnehage, skole og jobb
 • for å takle hverdagen med CF eller PCD både som barn, ungdom, voksne og ikke minst pårørende
 • når du skal velge utdanning og jobb
 • når du skal sjonglere skole, jobb og fritid med behandling og trening
 • hvis du kommer i en transplantasjonsprosess

Hvor finner du likepersonene
Du finner alltid likepersoner tilstede på NFCFs arrangement; regionssamlinger, trivselshelger og opplærings- og årsmøtehelger. Hvis det geografisk sett lar seg gjøre, kan også likepersonene treffe deg hjemme eller på sykehuset. Eller et annet sted som passer for dere begge.

Vi er på Facebook!
NFCF har 3 lukkede og hemmelige grupper på Facebook. Primær Cilie Dyskinesi (PCD), Cystisk fibrose og Voksen med CF. I disse gruppene foregår det erfaringsutveksling hver dag og likepersonene deltar både med kommentarer i trådene og med egne innlegg. Du kan ta kontakt med ønsket likeperson i personlig melding. Gruppene er lukket, og du må be om å få bli medlem. Gruppereglene sier at du må ha CF eller PCD, eller være nært pårørende. Medlemskap godkjennes av administrator Ingvild Torkildsen, som også er moderator for gruppene. Likepersonkoordinator og redaksjonsmedarbeidere i NFCF moderatorer i disse gruppene.


Koordinator

Hilde Nyberg er likepersonkoordinator, og har ansvar for å samordne NFCFs likepersonarbeid. Hun hjelper gjerne med å koble deg som ønsker å snakke om CF eller PCD med riktig likeperson. Har du ideer til tjenester likepersonordningen bør tilby, hører hun gjerne fra deg. Ønsket er at NFCF skal ha et tilbud som treffer medlemmenes behov til enhver tid. 
Kontaktinformasjon finner du i likepersonlista under.

 

Likepersonene er her for deg, så ikke nøl med å ta kontakt!

 

Bilde Navn Region Beskrivelse Kontakt
DSC 0946 Terje Dalhaug Nord Har CF, født -76, transplantert lunger og nyre. Har hatt kreft, har diabetes og er svakt benskjør.
Liker reiser, hund, fiske, film og spill. Ser en del ishockey og spiller på hobbybasis. Er aktiv fotballsupporter og har planer om å begynne å spille baseball, samt ta opp igjen innebandy.
Deltar ofte på foreningens arrangementer, og kan ellers kontaktes på telefon, epost og Facebook
Vis info
20130517 134808 Åshild Fitje Sør-Øst Har CF, født -63. Fikk diagnosen som 8-åring og ble transplantert i 2009.
Er utdannet sosionom, og har jobbet i helsevesenet i 26 år, men er nå 100% ufør.
Sysler til daglig med katt og kultur, skriving, foto og venner.
Ta gjerne kontakt på epost, telefon eller Facebook. Deltar også på foreningens arrangementer, så sant det er mulig.
Vis info
GinaMarieMoen liten Gina Marie Kjelvik Møen Midt Har en sønn med CF, født -13. Som flere andre, ble han operert for tarm-trøbbel innen noen døgn (Meconium Ileus). Gina jobber som sykepleier og treningsinstruktør. Hun sitter også i styret i NFCF. Har i tillegg to friske gutter, samt en baby født sommeren -17. Har derfor erfaring når det kommer til nye svangerskap etter en CF-diagnose. Familien er aktiv og travel, og glad å reise til sydlige strøk. Liker å tenke at alt er mulig- selv med CF. Man blir bare ekstra god på planlegging. Ta gjerne kontakt! Er også å finne på foreningens arrangementer. Vis info
Elin Lysa Elin Lysa Sør-Øst Har en sønn med PCD, født i 01.
Jeg jobber fullt som pedagogisk leder i barnehage. Jeg har god erfaring med individuell plan og ansvarsgruppe, overganger barnehage-barneskole- ungdomskole- videregående skole og behandlingsreiser for kronisk lungesyke og allergier. Liker godt å reise og drar på tur til kjente og ukjente steder når det er anledning. Så heier jeg på Liverpool. Ta gjerne kontakt på telefon, e-post eller facebook.
Vis info
DSCI0018 003 Aileen R. Moldekleiv Vest Heltids mamma til gutt, født -03, med CF og 4 jenter, hvorav to har astmaplager og mageproblematikk. I familien er også en hund og to katter.
Bidrar gjerne med erfaringer i forbindelse med problematisk diagnostiseringsfase. Har også erfaringer i overgang fra barnehage til skole, hjelpetiltak, bruk av assistenter, ombygging av hus og kontakt med NAV.
Ta gjerne kontakt på telefon eller epost.
Vis info
Maja beskaret Maja Anna Nakielska Midt Har en sønn, født 2000, med CF og en sønn, født 2004 uten CF. Jeg har pedagogisk utdanning, har jobbet 10 ar som lærer i Polen. Jobber nå som miljøterapeut i Molde kommune i tiltak funksjonshemmede. Alle i familien vår er glade i natur og i turer. Vi liker å lytte til musikk, synge og spille instrumenter sammen med venner. Ta gjerne kontakt på epost, telefon eller Facebook. Deltar også på foreningens arrangementer, så sant det er mulig. Vis info
Siri Nordhus Siri Nordhus Midt Har CF, født -59
Utdannet barnevernspedagog, men er nå 100% ufør. Startet med yoga i 1998, og har undervist siden 2001. Fullførte yogalærerutdanning i 2007 og ble sertifisert MBSR-lærer i 2012. MBSR står for Mindfulness Based StressReduction.
Er deleier i Zenit Yoga.
Er gift, mor til tre og bestemor til to.
Har bred og lang CF-kompetanse og kan kontaktes på epost, telefon eller Facebook.
Vis info
DSC 0918 Kurt Helge Sjursen Vest Har CF, født -74
Trener en del på fritiden, med jogging, sykling, fjellturer og ski. Bilinteressert!
Ta gjerne kontakt på telefon, epost eller epost. Deltar, så langt det lar seg gjøre, på NFCFs arrangementer
Vis info
Ingvild Torkildsen Ingvild Torkildsen Midt Ingvild er moderator for NFCFs lukkede facebookgrupper.

Har CF, født -76.
Jobber som sosionom og på fritiden går hun mye på konserter og kulturarrangementer, spiller spill og tilbringer tid med venner.
Har erfaring med Kalydeco.
Bidrar gjerne med erfaringer fra opp- og nedturer i et CF-liv, CF-relatert diabetes, utdanning og arbeidsliv, hjelpeapparat og smitteproblematikk.
Ta kontakt på telefon, epost eller Facebook.
Vis info
david instebo vang beskaret David Instebø Vang Vest Har CF, født i -99. Skoleåret 2018-2019 kommer jeg til å bruke på Åsane VGs hvor jeg tar påbygg til generell studiekompetanse. Jeg er aktiv og trener mellom 4-6 dager i uken. Jeg er medlem av ungdomsrådet til NFCF og er også likeperson. Jeg representerer region Vest. Vis info
2015 Synne Wiberg Synne Wiberg Vest Har CF, født i -95 og ble diagnostisert som nyfødt.
Går på skole og fritiden går med til skolearbeid, behandling og være sammen med venner. Er ungdomsrådsrepresentant i NFCF og bruker også tid på å jobbe med saker i den forbindelse.
Spiller golf på amatørnivå, noe som er god trim.
Ta gjerne kontakt på telefon, mail og/eller Facebook.
Har vært et år på utveksling i Cardiff i Wales, og har dermed erfaring i å måtte ta ansvar for egen helse, uten lege og familie i nærheten. Samt det å ha tid og overskudd til å balansere helse, skole og venner.
Ta gjerne kontakt på telefon, epost eller Facebook. Skype er også et alternativ. Deltar på arrangementer i regi av NFCF så langt det lar seg gjøre
Vis info
DSC 5531 Marianne C. Melbye Har en sønn, født -04, med CF og to gutter uten.
Har erfaring med Kalydeco
Fritiden fylles med mye fotball!
Bidrar gjerne på telefon eller epost. Deltar som regel på regionens arrangementer, samt opplærings- og årsmøtehelgene.
Vis info
Halvor Dropping Halvor Drøpping Har en sønn, født 2007, med CF
Er daglig leder for Surnadal lastebilverksted. Er glad i friluftsliv og har en aktiv hverdag, med fritidsaktiviteter som fotball, sykling og sang. Deler gjerne sine erfaringer rundt temaet skolestart, samt motivasjon til trening og behandling.
Ta gjerne kontakt på telefon.
Vis info
Hilde Nyberg Er likepersonkoordinator i NFCF - bare ta kontakt!

Har en sønn, født -00, med CF.
Jobber som lærer på Charlottenlund videregående skole i Trondheim, samt som prosjektleder i Trondheim Messeselskap.
Hverdagen preges av mye organisering i forhold til aktiviteter, lekser, skole og jobb. Er glad i å lese. Er også utpreget sosial og vil helst være med på alt som skjer.
Har mange erfaringer, spesielt med tanke på overganger, fra barnehage til barneskole, fra barneskole til ungdomsskole og videre til videregående. Nå også litt øvelse i å slippe taket når barna blir «voksne». Bidrar gjerne på møter, samtaler, telefon, epost og/eller Facebook.
Deltar som regel på alle arrangementer i regionen (region Midt), samt opplærings- og årsmøtehelgene.
Vis info
Aileen Tang Aileen Tång Har en datter, født -95, med CF
Er både barnepleier og gartner og på fritiden er det korps, hest og hund som gjelder.
Bistår gjerne som likeperson der det trengs. På Facebook, telefon og aktiviteter i og utenfor NFCFs regi
Vis info
trine rosvassbukt justert Trine Røssvassbukt Har en sønn med CF som er født i 2002, en datter på 25 år og en sønn på 21 år som er friske. Gift og bor i Mo i Rana, Nordland. Har også den gleden av å være mormor til lille Vetle på 1 år.
Er glad i håndarbeid, turer i skog og mark, 10-12 års erfaring fra campingvogn (Sommer og vintercamping ). Nå har vi hytte på fjellet. Liker å reise til varmere strøk.
Har erfaring i forhold til oppstart/overganger, fra barnehage til barneskole, fra barneskole til ungdomsskole og videre til videregående. Bruk av assistenter og ombygging av hus.
Deltar ofte på foreningens arrangementer, og kan ellers kontaktes på telefon, epost og Facebook.
Vis info
AnnaMarieJensen Anna Marie Jensen Mor til ung voksen med CF som er transplantert. Jobber som bibliotekar, og er glad i å lage mat og drive med håndarbeid. Erfaringsområder: overganger barn-ungdom-voksen, sykehusliv, alvorlig sykdom og transplantasjon.
Har vært styremedlem i region Midt, og medlem av foreningens redaksjon og har også vært nestleder i foreningens hovedstyre.
Vis info
Jurgita Rinkeviciene Har ei jente (født 2005) med CF og en gutt (født 2012) med CF. Vi ble kjent med CF gjennom nyfødtscreening i 2012. Da fikk også vår datter diagnosen. Jeg er utdannet som sport edukolog, kommer fra Litauen. Vi har bodd i Norge siden 2006. Trives best med venner, liker å reise og dra på turer, hund, foto. Beste ferie er når jeg kan oppleve andre kulturer og besøke historiske steder. Deler gjerne mine erfaringer om hvordan det er å ha to barn med CF, barnehage rutiner, skolealder, skolestart. Deltar ofte på foreningens arrangementer, og kan kontaktes på telefon, epost og Facebook. Vis info
Bjorghild Breistein Seliussen Bjørghild Breistein Seliussen Vest Har en sønn i barnehagealder med CF
Jobber som overingeniør på Havforskningsinstituttet og i fritiden er det familie, båtliv og friluftsliv som står i fokus.
Ta gjerne kontakt på telefon, epost eller Facebook
Vis info
likepersonTerjeOlsen liten Terje Olsen Midt Gift med Siri, født i 1959, som har cf. Vi har tre barn som alle mer eller mindre har flyttet hjemmefra.
Jeg er lærer ved Rosenborg ungdomsskole i Trondheim. Mine interesser: snekring, film og gaming (spiller World of warcraft:) Jeg har lang øvelse som pårørende til en med cf og har stor kunnskap om både sykdommen og all behandling som følger med, i perioder går jeg under navnet "nurse Olsen".
Vis info
Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Mylan Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen