Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
MalinKristoffersen fotoWeber utsnitt

På vg.no: Malin hardt ut mot karantenebrytere


korona, smittevern, behandling, leve med cf, voksen med cf, ungdom med cf, barn med cf, pårørende, youtube, sosiale medier og blogger
09.03.2020
Sharon Gibsztein

I en VG-artikkel 5. mars går Malin Kristiansen hardt ut mot de som er bryter pålagt koronakarantene. Responsen på sosiale medier er overveldende. CF-foreningen oppfordrer til å overholde karantene og hjemmeisolering - for deg er det snakk om noen uker med et litt annerledes liv - for våre medlemmer kan koronasmitte få livslange konsekvenser med ødelagte lunger.

 

I skrivende stund har nær 25 000 mennesker sett vår posting om Malins oppfordring i VG om at folk må holde seg hjemme når de har karantene. Malins oppfordring kommer som en reaksjon etter at hun så at flere hadde ruslet på butikken og gått på treningssenter til tross for at de hadde koronakarantene.

Til VG forteller hun at hun har CF og en lungekapasitet på rundt 30 prosent, og at koronainfeksjon kan være farlig. Men det hun er mest opptatt av, er at om man er frisk og fin og selv tåler koronaviruset helt fint, så kan man smitte andre og noen man er glad i som ikke vil tåle en slik infeksjon. Vær med på dugnaden, er hennes budskap.

 

Stor uro og bekymring 

Med den økende koronasmitten i Norge, fører det til mye bekymring og uro blant våre medlemmer. Det er veldig viktig for mennesker med den alvorlige lungesykdommen cystisk fibrose at folk overholder karantene og hjemmeisolering.

Folk som ikke overholder karantene og hjemmeisolering, tar med seg smitten til butikken, bussen, oppgangsdøra. Om man ikke holder seg unna ande mennesker, er man med på å smitte mennesker som er i sårbare grupper. Det kan være noen du kjenner; kollegaen med kreft, bestemor eller bestefar, tante med diabetes, treningskompisen med transplantert hjerte, som plukker opp koronasmitte og som får alvorlig forløp og havner på intensivavdeling og får ødelagte lunger.

Vi håper alle nå kan være med på dugnaden og hjelpe til med å beskytte mennesker i sårbare grupper - det kan stå om liv. Overhold karantene og hjemmeisolering - for deg er det snakk om noen uker med et litt annerledes liv - for våre medlemmer og andre i sårbare grupper kan koronasmitte få livslange konsekvenser med ødelagte organer.

  • Følg vår samleside for korona - med info og meldinger fra Norsk senter for cystisk fibrose og FHI.


Hvorfor er mennesker med CF så redde for koronasmitte?

Mennesker med cystisk fibrose er i utgangspunktet ekstra utsatt for luftveisinfeksjoner som for eksempel vanlig forkjølelse på grunn av sykdommen sin. Luftveisinfeksjoner ødelegger lungene og gjør det stadig vanskeligere å puste.

Mange med CF må gå på kraftige antibiotikakurer, ofte i åresvis, for å ta knekken på vanskelige infeksjoner. Mange blir også multiresistente mot antibiotika, og det kan være vanskelig å finne virksom behandling. Det er derfor ekstremt viktig for mennesker med cystisk fibrose å ikke bli utsatt for koronasmitte. En del mennesker med CF har også blitt lungetransplanterte og fått livet i gave, og går på immundempende medisiner for å ta vare på sine nye organer.

Det som er en lett forkjølelsesaktig sykdom for vanlige mennesker, vil kunne føre til veldig alvorlige lungeinfeksjoner med permanente lungeskader som personen med CF ikke kan få reparert igjen. Noen vil kunne få så alvorlig infeksjon at det kan stå om livet.

 

Takk til dere som er med på smitteverndugnaden! 

Vi i CF-foreningen er derfor kjempeglade for at Malins budskap har nådd så mange, og at så mange har delt og likt. Alle dere som har likt og delt er aktivt med på å sette fokus på at smittevern er ekstra viktig i situasjonen vi er i.

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen