Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
samhold TZ

Ei hand å holde i


likepersoner, leve med cf, opplæringsdag, årsmøte, region vest, organisasjon
20.04.2017
Truls Zimmer, tidligere likeperson

Da jeg var liten skulle jeg gjerne hatt en litt eldre venn som jeg kunne spurt om selv de mest banale CF-tingene, de ting jeg ikke kunne spørre noen hjemme om. Heldigvis har vi idag flere tilbud som kan gi oss svar og støtte i CF-livet.

 

Om bare noen timer starter en helg med stort fokus på vår felles glede og bekymring, cystisk fibrose. En stor samling i Bergen, der styret, likepersonene og ungdomsrådet tjuvstarter allerede fredag. Lørdag er det opplærings- og fagdag for alle medlemmer i regi av fagrådet før det hele avsluttes med foreningens viktige årsmøte på søndag.

 

En slik helg bringer frem tanker og samtaler vi ellers ikke har i hverdagen, uavhengig om man er tilstede fysisk i Bergen eller ikke. Noe vi til tider alle kjenner på er utfordringer knyttet til praktisk gjennomføring av et CF-liv, gjerne kombinert med et familieliv. Det kan være av organisatorisk art, helseutfordringer eller behovet for at noen skal se oss og gi oss anerkjennelse for det vi er og gjør.

Noen ganger får vi cystisk fibrose midt i trynet, enten på grunn av ting vi selv opplever eller som våre CF-venner opplever.

 

I mange år var jeg selv likeperson og deltok på mange treff og samlinger. I tillegg ble det noen telefonsamtaler og til og med et par brev (ja, det er noen år siden). Det var ikke alltid det store alvoret i samtalene, men å bygge relasjoner gjør det lettere om det er behov for de litt tyngre samtalene på et eller annet tidspunkt.

Fremdeles bærer jeg enkelte historier og mennesker med meg i hjertet hver eneste dag. Jeg er så takknemlig for de øyeblikkene som vi delte og den fortrolighet som ble vist meg.

 

Vi er en stor underlig familie i denne foreningen. Vi har noe felles vi ikke har valgt, men vi velger selv hvordan vi takler det. Det er hjelp å få til å komme gjennom hverdagen og livet. Likepersoner i vår forening, mental helse sin hjelpetelefon (tlf: 116 123) eller nettjenesten deres sidetmedord.no for ikke å glemme støtteapparatet vi har på Norsk senter for cystisk fibrose (Ullevål). Og du kjenner kanskje til enda noen flere?

 

Min utfordring til deg er: bruk anledningen til å innlede en samtale med en likeperson. Det finnes en for oss alle. En som har gått opp stien før oss, en som kan ha mulighet til å gi råd eller henvise til noen som har hjulpet dem.

 

NFCFs likepersoner, som kjenner livet med CF godt, finner du på denne listen.

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen