Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
VG kaftrio AOs Tverrpolitisk 27062021 likLinje

Utfordrer helseministeren i Kaftrio-saken27.06.2021
Sharon Gibsztein

Ledende politikere fra AP, SP, SV og Frp ber nå helseminister Bent Høie rydde opp i Kaftrio-saken, skriver VG. I samme avis er Audun Os, overlege ved Norsk senter for cystisk fibrose, sier til VG at uten Kaftrio, kan de ikke gi forsvarlig helsehjelp til de sykeste CF-pasientene.

 

27. juni publiserer vg.no to separate saker om Kaftrio-saken: 

IMG 0805Les VG-saken Politisk pille-opprør mot Høie: - Forventer at han rydder opp

Frp, Ap, Sp og SV utfordrer helseminister Bent Høie i en behandlingsstrid som dreier seg om liv og død. - Bukken passer havresekken, sier Sps Kjersti Toppe. Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkhol, SVs Nicholas Wilkinson, Senterpartiets Kjersti Toppe samt Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug tar et politisk oppgjør med helseministeren, og peker på flere sider ved Nye metoder som ikke fungerer slik Stortinget ønsker. 

 

Les VG-saken Etikk-komité: Vil gi omstridt medisin til CF-pasienter.IMG 0804

Klinisk etikkomité (KEK) ved Oslo universitetssykehus har gitt råd i striden om cystisk fibrose-rammede skal få medikamentet som kan redde dem: De anbefaler «å velge de som står i fare for snarlig død». Audun Os, overlege ved Norsk senter for cystisk fibrose, peker på at det er vanskelig å gi forsvarlig helsehjelp når de som leger ikke kan foreskrive Kaftrio. Overfor VG er han også tydelig på forventningene til både det norske systemet og produsenten Vertex:

" – Jeg synes det er rart at vi i Norge med vår gode økonomi ikke greier å lande en avtale vi kan leve med, når andre land har klart det.

Men Os presser også den andre siden – produsenten, amerikanske Vertex.

– Jeg synes det er rart at produsenten velger ikke å ha inntekter fra Norge, i en tid hvor de kunne hatt det, men i stedet fortsetter forhandlingene med en pris som åpenbart er for høy."

 

Den solide omtalen i VG kommer samme helg som det ble kjent at italienske CF-pasienter får tilgang til Kaftrio via en ny pakkeavtale mellom produsenten og den italienske stat.

 

Flere saker fra VG om Kaftrio og cystisk fibrose

02.06.2021: Behandlingens tøffe pris

05.06.2021: Listhaug om «pillene eller døden»-dilemma: − En skandale

18.06.2021: Elvin (4) ser frisk ut – men han er det ikke

21.06.2021: CF-rammede Ellens mor etter nytt behandlings-nei: − Jeg vet ikke om jeg tåler mer

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen