Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
626.jpg

Grete Waitz engasjert for CF i 30 år24.04.2011
Sharon Gibsztein

Nylig avdøde (tirsdag 19. april) Grete Waitz ble involvert i CF allerede tidlig på 1980-tallet. Hun bidro aktivt med både treningsråd, oppmuntring og inspirasjon. Hennes medvirkning var sentral da flere unge med CF som de første CF'ere i verden løp New York Marathon og andre mosjonsløp på 80-tallet og i årene fremover. Johan K Stanghelle forteller hvordan engasjementet ble til, og CF'er Vegard Strøm deler sine personlige minner. Bildet viser Grete Waitz, avdøde (1999) Ketil Moe og Johan Olav Koss etter fullført NY-marathon i 1998.


Johan K Stanghelle var én av de to legene som satte i gang med fysisk aktivitet for CF'ere, og som tok kontakt med Grete Waitz for å få inspirasjon og råd. Dette førte til et 30 år langt engasjement for CF. 

Johan K Stanghelles minneord over Grete Waitz:

"Det er mange som er i sorg fordi løperdronningen Grete Waitz har gått bort, og det er mange som har gode minner og som er takknemlige for det Grete har betydd for dem. Det er kanskje ikke så mange som kjenner til at hun også bør hedres i CF-historien. Hun har nemlig hatt et stort engasjement for barn og unge med den uhelbredelige lungesykdommen cystisk fibrose (CF), slik Aftenposten omtaler det i minneordene (papirutgaven onsdag 20. april), og nevner at hun deltok på CF-samlinger etter Sentrumsløpet i Oslo, hvor hun selv var vinner av løpet, mens mange med CF hadde mer enn nok seier i det å fullføre.

En verdensstjerne som sa JA
Grete - sammen med mannen Jack - ble spurt om de kunne bidra med oppmuntring og gode råd til trening for unge med CF allerede tidlig på 1980-tallet. Dette var ledd i de medisinske forsøkene rundt fysisk trening og CF, som barnelege Dag Skyberg og undertegnede hadde ansvaret for. Grete svarte umiddelbart JA, selv om hun på den tiden var verdens største løperstjerne og sikkert hadde mer enn nok å engasjere seg i.

En liten lapp brøt alle sperringer
Hun var spesielt berømt for sine mange seire i New York Marathon, og ganske snart ble hun involvert i å lage treningsprogram for verdens første CF-maratonløpere. Hun og Jack la også forholdene til rette for at de medisinske forsøkene kunne gjennomføres i New York Marathon fra 1984. Dette var jo ikke bare enkelt, men Grete gav oss en håndskrevet lapp hvor det stod: "Please don´t disturb these people in their important work. Grete Waitz". Denne lappen hjalp oss forbi alle sperringer overalt i New York, og vi ble behandlet med ærbødighet.Intervjuet sammen med Ketil Moe, aktive for CF i USA
På 1980-tallet var imidlertid fysisk trening, og spesielt maratonløping, mildt sagt omdiskutert for unge med CF, noe som førte til stor oppmerksomhet rundt de første maratonløpere med CF. Grete stilte opp i mange TV-intervjuer spesielt sammen med CF-maratonløper Ketil Moe fra Lillesand, og de fikk ofte gjennomgå hardt skyts fra amerikanske CF-eksperter. "It is unnatural for these patients to run unless they are thieves or victims", uttalte en av de store amerikanske CF-leger den gang. Vi hadde imidlertid inntrykk av at Grete og Jack ikke syntes dette var ubehagelig, men tvertimot likte å være med på noe som brøt datidens barrierer. De fortalte senere at de svært ofte ble kontaktet for sitt CF-engasjement rundt om i USA, og at de følte seg som ambassadører også for fysisk trening for CF-pasienter der borte.Deltok i mange CF-samlinger
I tillegg til støtten til CF-maratonløpere deltok Grete Waitz i mange ulike samlinger for unge med CF mens hun ennå var på topp som løper, spesielt i forbindelse med mosjonsløp, både i Sentrumsløpet i Oslo, et tilsvarende mosjonsløp i London og Ketil Moe & Johann Olav Koss´Mosjonsløp i Kristiansand. Hun og mannen Jack gav oppmuntrende ord og råd både til løpere og ledere. Grete deltok også aktivt i den første treningsvideoen som ble laget om CF og trening i Norge, og denne videoen har blitt obligatorisk på CF-kurs i Tyskland. Fortsatte sitt CF-engasjement
Etter at Grete Waitz hadde gitt seg som toppidrettsutøver brukte hun enda mer tid på å oppmuntre andre til fysisk aktivitet, og i CF-sammenheng fulgte hun spesielt Ketil Moe og hans videre kamp mot CF og hans årlige deltakelse i New York Marathon. I 1998 løp Grete hele New York Marathon sammen med Ketil, som da hadde transplantert begge lungene, og fullførte dette maratonløpet som den første lungetransplanterte i verden. Grete Waitz frontet igjen CF-saken for hele verdenspressen i New York. Fikk kreft, inspirert av mennesker med CF
Etter at Grete Waitz selv ble alvorlig syk, uttalte hun at hun nå for første gang virkelig forstod hvordan Ketil Moe og andre med CF kunne ha det, og hun fant angivelig oppmuntring i å tenke på hvordan han og andre ikke gav opp til tross for sine problemer. Da Thomas Stanghelle laget operamusikalen om Ketil Moe, "Some Sunny Night", var "Grete Waitz" en av hovedrollene, og hun selv støttet denne oppsettingen, blant annet ved å invitere til en presentasjon i Central Park i New York i 2006. Hun ville også gjerne være tilstede under operamusikalen og avdukingen av Ketil Moe-statuen i Lillesand i 2009, da Alexander Rybak spilte hovedrollen som CF-maratonløper Ketil Moe.

Takk og heder til Grete Waitz
Grete Waitz har således vært en aktiv støttespiller for de med CF i 30 år. Hun har hatt en stor og positiv betydning for mange, og både hun og ektemannen Jack fortjener varm takk og heder for dette."

Fra cfnorge.no:
Les Vegard Strøms
personlige minner om Grete Waitz, og NFCFs takk til verdensstjernen. 

Fra andre:
Se faksimile av oppslag i Aftenposten fra 25. oktober 1983.

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen