Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

Forstår du "navsk"? Ønsker ungdomspakke.


Ung med CF
31.08.2012
Sharon Gibsztein

MariaKeyn2012fotoKariOliv350px

- Uten forståelse for ungdoms livssituasjon kommer ikke NAV til å lykkes med å hjelpe unge ut i arbeidslivet. Dette sier Birgit Røkkum Skarstein, styremedlem i Unge funksjonshemmede. Ett av tiltakene de foreslår, er at NAV skal lage en ungdomsvennlig portal. NFCFs Maria Keyn (bildet) brenner for forslagene.

Foto: Kari Oliv.

 

Unge funksjonshemmede er opptatt av at det er vanskelig for unge uføre å skaffe seg arbeidserfaring på vanlig måte, og derfor må NAV hjelpe ungdommene med tiltak som er tilpasset de unges behov.

 - Det er uakseptabelt at unge opplever å sette livet på vent på grunn av lang saksbehandlingstid.

 -For ungdommer og unge voksne må det gå maksimum to uker fra de møter en saksbehandler i NAV, til de får tilgang til nødvendige tiltak for å komme seg ut i arbeidslivet, sier Birgit Røkkum Skarstein til ungefunksjonshemmede.no.Som å finne ut av et garnnøste
NFCFs ungdomsrepresentant Maria Keyn har stiftet bekjentskap med NAVs måte å jobbe på:

- Jeg har vært i NAV i halvannet år og min prosess har vært som et stort nøste som sakte, sakte er blitt løst opp. Men jeg har vært heldig med både tidligere og ny saksbehandler i den byen jeg bor i nå, forteller Maria. I den byen hun bodde i før, var det ingen forståelse å hente hos de NAV-ansatte, beretter hun.

- Jeg mener også at NAV og helsevesenet burde ha enda sterkere kommunikasjon, de burde gå hånd i hånd i grunn i og med at samarbeid mellom NAV og helsevesenet er helt vesentlig i de fleste tilfeller. En blir fort en kasteball mellom de to, og det føles utrygt.

 

 

”Navsk” er vanskelig å forstå
Skarstein fra Unge funksjonshemmede ønsker at nav.no blir mer tilrettelagt for ungdom;

- Det er altfor vanskelig å finne fram til informasjonen man trenger på nav.no. Det skal ikke være nødvendig med en mastergrad i «navsk» for å vite hva slags rettigheter og plikter man har, uttaler Birgit Røkkum Skarstein til nettstedet.

Maria er enig i at ”navsk” er vanskelig å forholde seg til:

- Jeg har selv prøvd å lære meg "navsk" (glimrende uttrykk) og har enda ikke kommet noen vei med det. Det er alt for komplisert, alt for mye; det er rett og slett motløst bare å komme inn på NAV's forside! Gjør det enkelt, konkret og ærlig og ferdig med det, mener Maria.NAV må forstå livskvalitet og hele mennesket
Maria har dessuten en ting hun synes det er viktig å få frem:

- Jobber en i NAV må en også ha en god forståelse av hva livskvalitet er, verdien av hvert menneske og deres mulighet til framgang, mestring og selvfølelse.

Om Unge funksjonshemmedes initiativ, sier NFCFs ungdomsrepresentant:

- En viktig, viktig sak!! Som det er på høy tid å ta tak i. Ungdomspakken sier jeg meg helt eng i, det er et tema som treffer meg midt i hjertet.Ungdomspakken

Unge funksjonshemmedes har laget et forslag til ungdomspakke, pakken inneholder 7 punkter:

1. Kompetanseheving på ungdomsfeltet i NAV

2. Rett til å bytte veileder

3. Makstid på saksbehandling for unge (18-30)

4. Gjensidige forpliktende aktivitetsplan

5. Tilretteleggingsgarantien må garanteres

6. Formidling av lærlingplasser

7. Ungdomsvennlig nettportal

Les detaljene i ungdomspakken på Foreslår ungdomspakke

 

 

Om Maria Keyn: Keyn er også med i landets første sykehus-ungdomsråd

 NFCFs ungdomsråd

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen