Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
AndreaRosaSurf utsnitt

Slo ut gutta i friidrett


leve med cf, barn med cf, aktiv og engasjert, behandling
16.02.2018
Sharon Gibsztein

12 år gamle Andrea ble gullmedaljevinner i friidrett i fjor høst, på tross av seig infeksjon med mycobakterier. At det nytter å kjempe er godt å vite for både oss og datteren vår, sier den stolte mammaen.

 

Vi i CF-redaksjonen vet at små og store mennesker med cystisk fibrose og deres familier legger ned en formidabel innsats hver dag for å kunne leve best mulig med cystisk fibrose og sørge for at sykdommen utvikler seg så sakte som mulig.

 

Gullmedaljevinner

Andrea og familien hennes er en av våre hverdagshelter som har grunn til å være stolte av det de får til.

Mammaen forteller at datteren vant gullmedalje i sin årsklasse jenter i friidrett i fjor høst, og at hun hadde bedre score enn en del av de friske guttene som var to år eldre.

 

Krevende infeksjon

Ekstra imponerende blir prestasjonen når vi får høre at den spreke 12-åringen måtte gjennom sin første bronkoskopi og to uker med intravenøsbehandling med antibiotika i fjor sommer. Andrea hadde nemlig fått infeksjon med mycobakterier, en type lungeinfeksjon som er ordentlig lei og krevende å bli kvitt. Derfor måtte hun også gjennom en ny intravenøs-kur på tre uker i fjor høst. Samtidig ble hun også satt på en pillekur med flere typer antibiotika som hun skal gå på et helt år. Mammaen forteller at etter bronkoskopi og IV-kurer, har lungefunksjonen økt igjen fra ok til bedre, og det synes de er veldig gledelig.

 

Aktiv jente

Foreldrene til den spreke jenta forteller at hun driver med friidrett, turn og yoga. Siden Andrea til tross for CF er i såpass god form, tror de at mammaen at de får uttelling i konkurransesammenheng for den daglige behandlingen som blant annet består av kondisjons- og styrketrening. I tillegg er jenta en av de aller lengste barna på skoletrinnet sitt, og dette har Andrea antagelig fordel av i idretten tror mammaen.

 

Å kjempe nytter

Å finne motivasjon når man får massiv motstand i hverdagen med CF kan være vanskelig. For denne familien har idretten og prestasjonene vært arenaen som har gitt ekstra kraft til kampen: - At Andrea ble klubbmester, ble på en måte en bekreftelse på at kroppen hennes "funker", og det er godt å vite både for henne og oss foreldre. At det nytter å "kjempe", avslutter en stolt mor.

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen