Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
bakterie gronn tegning

Opplærings- og årsmøtehelgen Bodø: Ta slimprøven NÅ!


smittevern, pcd, opplæringsdagen, årsmøter, behandling
01.02.2018
Ellen Julie Hunstad og Sharon Gibsztein

Viktig melding: For å sikre godt smittevern på årets Opplærings- og årsmøtehelg 2018 i Bodø, må alle som skal dit ta sin bakterieprøve NÅ. Dette fordi enkelte sykdomsorganismer er vanskelig å dyrke frem og man derfor må starte tidlig.

 

Til dere som skal delta på Opplærings- og årsmøtehelgen Bodø 6.-8. april i år:

NFCF og vårt fagråd tar smittevern på alvor. Av hensyn til et godt smittevern for personer med CF og PCD som ønsker å delta, bes det om at alle SNAREST mulig får sendt inn eller får tatt slimprøve (ekspektorat/larynxaspirat) til mikrobiologisk CF-dyrkning. For noen av bakteriene kan det ta opp til åtte uker før dyrkningssvar foreligger, og da er tiden knapp frem til vi skal møtes i Bodø.

Det er mycobakterier og tuberkuloselignende mikrober som krever åtte uker. Mycobakteriene har vist seg å være en krevende mikrobe å få gode prøvesvar på.

En mikrobiologisk dyrkning bør inneholde: Alminnelig bakteriedyrkning, muggsopp, gjærsopp, MRSA, Burkholderia cepacia complex, multiresistent Pseudomonas aeruginosa, non-tuberkuløse mykobakterier (NTM), Achromobacter xylosoxidans. Dette er mikrobiologisk dyrkning som skal inngå i CF-årskontroll.

Har du spørsmål? Snakk med CF-legen din, eller ta kontakt med leder Mona Lund Veie i NFCFs fagråd eller Norsk senter for cystisk fibrose på 23 01 55 90.

 

Om Opplærings- og årsmøtehelgen Bodø 6.-8. april

Spennende program og påmelding er undervegs. Påmeldingsfrist vil bli 1. mars. Følg med på vår nettside, Facebookside CFNorge, på FB-gruppene og i epostkassen din.

Vi gleder oss til en hyggelig og inspirerende helg sammen med dere! 

 


Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon cfnorge.no er utviklet med støtte fra ExtraStiftelsen Mylan

Tilbake til toppen