Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
bakterie gronn tegning

Opplærings- og årsmøtehelgen Bodø: Ta slimprøven NÅ!


smittevern, pcd, opplæringsdagen, årsmøter, behandling
01.02.2018
Ellen Julie Hunstad og Sharon Gibsztein

Viktig melding: For å sikre godt smittevern på årets Opplærings- og årsmøtehelg 2018 i Bodø, må alle som skal dit ta sin bakterieprøve NÅ. Dette fordi enkelte sykdomsorganismer er vanskelig å dyrke frem og man derfor må starte tidlig.

 

Til dere som skal delta på Opplærings- og årsmøtehelgen Bodø 6.-8. april i år:

NFCF og vårt fagråd tar smittevern på alvor. Av hensyn til et godt smittevern for personer med CF og PCD som ønsker å delta, bes det om at alle SNAREST mulig får sendt inn eller får tatt slimprøve (ekspektorat/larynxaspirat) til mikrobiologisk CF-dyrkning. For noen av bakteriene kan det ta opp til åtte uker før dyrkningssvar foreligger, og da er tiden knapp frem til vi skal møtes i Bodø.

Det er mycobakterier og tuberkuloselignende mikrober som krever åtte uker. Mycobakteriene har vist seg å være en krevende mikrobe å få gode prøvesvar på.

En mikrobiologisk dyrkning bør inneholde: Alminnelig bakteriedyrkning, muggsopp, gjærsopp, MRSA, Burkholderia cepacia complex, multiresistent Pseudomonas aeruginosa, non-tuberkuløse mykobakterier (NTM), Achromobacter xylosoxidans. Dette er mikrobiologisk dyrkning som skal inngå i CF-årskontroll.

Har du spørsmål? Snakk med CF-legen din, eller ta kontakt med leder Mona Lund Veie i NFCFs fagråd eller Norsk senter for cystisk fibrose på 23 01 55 90.

 

Om Opplærings- og årsmøtehelgen Bodø 6.-8. april

Spennende program og påmelding er undervegs. Påmeldingsfrist vil bli 1. mars. Følg med på vår nettside, Facebookside CFNorge, på FB-gruppene og i epostkassen din.

Vi gleder oss til en hyggelig og inspirerende helg sammen med dere! 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen