Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
pillekapselgulRod

NACFC2016: Betennelse, kroniske infeksjoner og slimmobilisering – forskning og nye medisiner


fag og forskning, medikamentnytt, behandling
28.10.2016
Sharon Gibztein

Helgen 27.-29. oktober pågår den nord-amerikanske CF-konferansen. Denne artikkelen handler om forskning på medisiner for lungebetennelser, kroniske infeksjoner og seigt slim. Teksten er et oversatt utdrag fra en originaltekst fra cff.org.

 

Lungebetennelser er den viktiste årsaken til at lungene ødelegges hos mennesker med cystisk fibrose. Forskere både fra industri og vitenskapelige institusjoner ser på ulike metoder for å redusere kroppens betennelsesreaksjon og øke de naturlige mekanismene i kroppen som bidrar til å bekjempe betennelse. Cystic Fibrosis Fundation Therapeutis, CFFT, er med på å finansiere klinisk utvikling av fem ulike betennelsesdempende medisiner.

Kroniske infeksjoner, spesielt med resistente bakterier, er et stort problem ved cystisk fibrose. Forskere ser på nye formuleringer og nye måter å bruke eksisterende antibiotika på.

Blant annet setter man snart i gang kliniske studier på behandling for luftveisinfeksjoner med methillicin-resistent Staphylococcus aureus, MRSA, med en inhalasjonsform av antibiotikumet vancomycin. I en annen nystartet pasientstudie skal de teste gallium. Denne medisinen er allerede FDA-godkjent for en annen sykdom. Laboratorieforsøk har vist at gallium, som er et molekyl, kan drepe antibiotika-resistente stammer av Pseudomonas aeruginosa. Man håper at det kan bli et nytt behandlingsalternativ for de som har infeksjoner som er motstandsdyktige mot vanlig behandling.

Seigt slim som er vanskelig å få ut av lungene er et sentralt problem ved cystisk fibrose. Seigt slimet som blir liggende i lungene er den perfekte grobunn for lungebetennelser og infeksjoner. Det er derfor svært viktig å få det opp, noe som ikke alltid er like enkelt. Det er derfor viktig med medisiner som kan gjøre det lettere å hoste opp slimet. En ny metode man ser på nå, er å blokkere funksjonen til saltkanalen i lungene, slik at slimet blir mer flytende i luftveiene og dermed lettere å få ut. Forskerne ser også på en rekke andre medisinalternativer.

Følg med på CFFs Drug Develpoment Pipeline for å se hvor langt de ulike medisintypene har kommet. Her kan du søke på ulike medisinklasser.

Denne teksten er et oversatt utdrag fra On the Road to a Cure: Pushing for Treatments for Everyone With CF fra cff.org. Resten av teksten kommer som separate artikler her på cfnorge.no.

 

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen