Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
SkjermdumpKnudsensnuttKontorYTnfcf

Mest sette video! Doktorgrad om antibiotikaresistens og cystisk fibrose


fag og forskning, behandling
26.11.2018
Sharon Gibsztein

I høst fikk barnelege Per Kristian Knudsen sin doktorgrad som handlet om antibiotikaresistens og barn med cystisk fibrose. Han undersøkte også barn med kreft. Filmsnutten er vår mest sette noen gang. Per Kristian jobber ved barneavdelingen på Ous Ullevål, og har tidligere vært ansatt ved Norsk senter for cystisk fibrose.

 

Avhandlingen heter Extensive antibiotic treatment and faecal carriage of resistant enterobacteria in children – Prevalence and mechanisms, og disputasen foregikk 13. september 2018. Representanter fra både Norsk senter for cystisk fibrose og CF-foreningen var til stede.

I sin omtale av doktorgraden skriver Norsk senter for cystisk fibrose at Knudsen blant annet ønsket å undersøke om barn med cystisk fibrose, som behandles ofte med antibiotika, har mer resistente bakterier i tarmen enn barn som får lite antibiotika? Hvordan kan man unngå økt forekomst av resistens hos barn med cystisk fibrose, når antibiotika er en viktig del av behandlingen?

Du kan lese mer om funnene til Per Kristian i artikkelen fra Norsk senter for cystisk fibrose (link), og i nettsak fra Universitetet i Oslo.

 

Mest sette videosnutt   

Filmsnutten om Per Kristians doktorgradsprosjekt ble postet på vår facebookside CFNorge den første uken i november, og på under en uke fikk snutten mer en 1800 visninger, 17 delinger og 67 likes. Dette er vår mest sette video på så kort tid, og det viser tydelig at dette er et tema mange er opptatt av, både pasienter, pårørende og helsepersonell.
Filmsnutten er laget på initiativ fra CF-foreningen, og i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser og sjelden.no. Vi er veldig glade for at NKSD ville hjelpe til med å vise frem CF-forskning utgått fra Ous Ullevål og Universitetet i Oslo.

Videosnutten kan du se her, eller på vår youtubekanal nfcf. Der finner du også andre aktuelle videoer.

Videosnutt om Per Kristian Knudsens forskning og doktorgrad på barn, antibiotika og resistens.

 

NFCF gratulerer!

NFCF-leder Inger Karin Natlandsmyr gratulerer Per Kristian Knudsen med doktorgraden, og sier i en kommentar at antibiotika, og resistens, er veldig viktige temaer for mennesker med cystisk fibrose. NFCF er derfor veldig glade for at Knudsen har gjort et forskningsarbeid på dette.

 

Bidra til mer norsk CF-forskning?

Vil du bidra til mer norsk CF-forskning? Da kan du du gi et direktebidrag til Forskningsfondet for cystisk fibrose på kontonummer 9041.06.20714. Bidrag på 500 kroner eller mer gir rett til skattefradrag.
Eller du kan vippse til 77851 til oss i CF-foreningen, da går en del av beløpet til Forskningsfondet. Skattefradrag er ikke mulig via Vipps. 

 

Les om forskningsprosjekter og Forskningsfondet:

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen