Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

Lillehammer 2010: Stor suksess!


Ung med CF
25.03.2010
Sharon Gibsztein

Langhelgen 4. – 7. mars 2010 gikk den første vintersamlingen for ungdom av stabelen. Her kan dere som ikke var med denne gangen, se hva dere kan glede dere til til neste gang!

Det gikk ikke mange minuttene på torsdagskvelden før vi kjente på stemningen i rommet at dette var ei gruppe som kom til å fungere bra sammen. Adjektivfortelling i grupper med tema ”En ferietur til Tunisia” fikk fram latteren, og samtalen gikk lett.

Rommene på hotellet var som små leiligheter med kjøleskap og store bad, og etter innsjekking kom alle tilbake med positive kommentarer om lokalitetene. Fellesrommene var også hyggelige og akkurat passende til våre behov.

FAGDAG
Fredagen startet med fagdag i regi av Norsk senter for cystisk fibrose (NSCF). Det å være ung og leve med Cystisk fibrose var temaet.


Helen Solås (psykolog) og Ellen Hunstad (sykepleier) gikk gjennom mange ulike tema, som utdanning, yrke og utfordringer knyttet til valg, kjæreste, løsrivelse fra foreldre, seksualitet og stifte familie, motivasjon til, og tilrettelegging for behandling, samt viktigheten av å være som alle andre i ungdomstiden – hva, når, hvordan og til hvem skal man fortelle om CF. Ikke mangel på tema! Gruppen var ivrig, og vi fikk til en bra kombinasjon av forelesning og diskusjon.

Hvordan kan ungdom med erfaring hjelpe ”nye” CF-ungdommer?
Gruppearbeid var også en del av fagdagen. Den ene gruppen diskuterte informasjon til en ungdom med CF som akkurat hadde fått diagnose, ut fra sine egne erfaringer med sykdommen.
Den andre gruppen hadde tema knyttet til utdanning for ungdom med behov for tilrettelagt og tilpasset opplæring. Begge oppgavene ble lagt fram i plenum på lørdag – et godt stykke arbeid som fikk fram mange viktige erfaringer fra deltakerne.


Deltakerne synes både innhold og undervisningsformer var bra, selv om de eldste nok hadde vært borti mye av dette fra før. Likevel likte alle gruppearbeidet, og ikke overraskende  var det mange som ønsket enda mer tid til å drøfte egne erfaringer med hverandre.

Likemennene Marte og Maria var aktive pådrivere og medspillere i fagdagen.

Hjertet i halsen i løse lufta
Fredag etter lunsj var det klart for den første fysiske utfordringen, og ingen visste riktig hva som ventet, og stemningen var litt avventende i minibussen undervegs til Hunderfossen vinterpark.
Det var kaldt og solskinn, og alle var godt kledd. Etter sikkerhetsinformasjon hvor alle måtte signere på at de hadde ansvar for å følge alle pålegg (ellers var det rett ut), og påmontering av diverse seletøy med en anselig mengde kroker og tau, samt hjelm, var det flere som lurte på om de skulle snu og dra tilbake til hotellet.

Alle var likevel med da vi begynte på grønn løype. Vi lærte både å sikre oss selv og å hjelpe hverandre, og så var det plutselig moro – for alle! Det var balansering, klatring og åling – langt oppi lufta. Noen steder måtte vi feste oss i vaiere og hoppe ut fra små plattformer. Hyl, rop, latter – og litt engstelig fnising fylte lufta rundt oss. Alle opplevde at de mestret noe nytt denne dagen, og det var kanskje greit at mamma og pappa ikke så alt som foregikk!

Etter uteaktiviteten var det varm lapskaus i ”Askeladden”, hvor Mona Lund Veie (fysioterapeut) ved hjelp av prospektkort (!) tok opp tema knyttet til CF og aktivitet som del av behandling. Her ble også deltakernes egne erfaringer en viktig del av diskusjonen rundt bordet.

HAFJELL
Lørdag opprant med det flotteste påskevær man kunne tenke seg, og etter ei økt med gruppearbeid var alle klare for Hafjell. Utstyr og planer for dagen var litt forskjellig etter ferdighetsnivå. Ingen av oss hadde vært i Hafjell før, og vi brukte litt tid på å finne ut hvordan vi skulle organisere dagen - når vi skulle møtes, bespisning osv. Vi ble enige om at rasteplassen på toppen av gondolbanen var et fint sted å ha base. Der ville lederne sitte på skift hele dagen og passe utstyr, ordne med nistemat, trøste og hjelpe og alt annet spreke ungdommer trenger på fjellet. Dette fungerte perfekt. Alle var innom basen, spiste og pratet mellom turene i aktivitet. Det var bortoverski, nedoverski og brett, og noen gikk på beina. Været gjorde sitt til at dette ble en uforglemmelig dag på fjellet, og båndene i gruppen var knyttet enda sterkere.

SOSIAL FAGDAG
Lørdagskvelden ble en flott avslutning på en fin dag ute. Deltakerne delte sine tanker fra gruppearbeidene med hverandre og lederne. De hadde lagt ned et arbeid som både foreningen og kompetansesentret vil ta med seg videre. Litt lek og moro ble det også tid til og alle fikk en liten utmerkelse knyttet til helgens aktiviteter og hendelser. Praten gikk ut i de små timer – noen så film, andre spilte spill. Det ble kanskje en kort natt for de fleste! 


 - - - - - - - - - -

Arrangør: NFCFs ungdomsråd i samarbeid med NFCFs fagråd og Norsk senter for cystisk fibrose (NSCF). Tema for helgen var trening og aktivitet som del av behandling og mestring.

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen