Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
KhangMedOppgave

Khang Truong: Årsaksbehandling øker levealderen


presisjonsmedisiner for cf, behandling, medikamentnytt
14.04.2021
Sharon Gibsztein

25 år gamle Khang Truong er medisinstudent på 5. året og håper at mennesker med CF raskt kan få tilgang til årsaksbehandlende medisin. Bilder: privat.

 

Khang har gjort en kunnskapsoppsummering om årsaksbehandling for cystisk fibrose, veiledet av CF-senterets Audun Os, og Ullevål lungeavdeling-lege Ole Henning Skjønsberg. Årsaksbehandling for CF kalles også for CFTR-modulatorer.

 

Trist at pasientene ikke får årsaksbehandling!

- Etter å ha jobbet med oppgaven har jeg fått en forståelse for hvor omfattende sykdommen er. Derfor syntes jeg det er svært trist at CF-pasienter, per dags dato, ikke får behandling med CFTR-modulatorer dekket, til tross for svært lovende resultater i de ulike studiene! Jeg håper inderlig at dette endrer seg i nærmeste fremtid slik at disse pasientene kan få et mer fullverdig liv med mindre sykelighet, bedre livskvalitet og økt livslengde!

Norsk senter for cystisk fibrose kaller oppgaven for en flott systematisk gjennomgang av forskning på årsaks-korrigerende medikamenter.

 

Konklusjon: vil øke levealderen

I oppgaven konkluderer Khang med at introduksjonen av årsaks-korrigerende behandling med CFTR-modulatorer markerer en ny æra i behandlingen av CF og forventes å øke levealderen ytterligere. Oppgaven påpeker også at medikamentene har potensialet til å redusere sykelighet, gi bedre livskvalitet og, sannsynligvis, også økt livslengde for en sårbar og hardt rammet pasientgruppe.

 

Khang og CF - hvordan gikk det til?

- Etter en utplassering på lungeavdelingen på Ullevål kom jeg i kontakt med to utrolig hyggelige og engasjerte leger, Audun Os og Ole Henning Skjønsberg, som jeg ønsket å ha som veiledere til prosjektoppgaven min.

De introduserte meg for sykdommen cystisk fibrose og hvordan behandlingen med de nye CFTR-modulatorer potensielt kunne være med på å endre livene til disse pasientene. Møtet vekket nysgjerrigheten min.

Jeg kunne lite om CF fra før av og ønsket derfor å lære mer om sykdommen og undersøke hvor effektive disse CFTR-modulatorene var. Dette resulterte i oppgaven "En ny ære i behandlingen av cystisk fibrose: CFTR-modulatorer som ledd i persontilpasset medisin".

Jeg vil gjerne rekke en takk mot mine to veiledere, som introduserte meg for et spennende fagområde og veiledet meg gjennom hele prosessen, avslutter Khang.

 

Takk for at du ville bli kjent med oss Khang, vi trenger slike som deg. Vi ønsker lykke til med resten av medisinerlivet!

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen