Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
mRNA CFbehandling

Genterapi for CF: FDA godkjenner oppstart kliniske studier


medikamentnytt, behandling
14.12.2022
Sharon Gibsztein

Nå i desember har FDA gitt Vertex tillatelse til å starte opp kliniske studier på genterapi med mRNA for CF. Den mulige behandlingen er rettet mot de som ikke kan bruke CFTR-modulatorbehandling som Kaftrio, Orkambi, Symkevi og Kalydeco. Disse nye kliniske studiene er et samarbeid mellom selskapene Moderna og Vertex.

 

Denne nye mulige behandlingsformen er først og fremst rettet mot de rundt 5000 personene med CF på verdensbasis som ikke kan bruke eksisterende CFTR-modulatorbehandling (Kaftrio, Orkambi, Symkevi og Kalydeco) Her på cfnorge.no har vi tidligere omtalt CFTR-modulatorbehandling som årsaksbehandling.

 

For de som ikke kan bruke CFTR-modulatorbehandling

Vertex X 522 mRNA Infographic FINAL APPROVED FOR USE

Illustrasjonen viser hvordan mRNA-behandling med Vx-522 vil fungere. Kilde illustrasjon: Vertex Pharmaceuticals

Av Norges i underkant av 400 CF-pasienter, er det 17 prosent som ikke kan nyttiggjøre seg Kaftrio. Disse 17 prosentene må ha en annen type revolusjonerende behandling, og her kommer den nye VX-522-studien på genterapi inn.

Samtidig er det slik at rent prinsipielt vil denne typen mRNA-behandling kunne brukes av alle med CF uavhengig av mutasjon. Men nå er man altså mest opptatt av å gi et behandlingstilbud til de som ikke har noen form for årsaksbehandling.

 

Hvordan virker genterapi med mRNA?

Cystisk fibrose skyldes en feil i CFTR-proteinet. Målet med genterapi er å få kroppen til å produsere normalt fungerende, u-sykt, CFTR-protein. 

Det nye virkestoffet, som karakteriseres som et IND (Investigational New Drug) og heter VX-522, er mRNA som skal kunne rette opp genfeilen i cellene. Denne mulige behandlingen er tenkt gitt som inhalasjon. mRNA-et «pakkes inn» i en slags bittebittesmå fettbobler, kalt lipide nanopartikler, som så gis som inhalasjon.

Når mRNA’er inne i lungene og tas opp i cellene, er det ventet at mRNA’et går inn i proteinproduksjonen i cellene i lungene og leverer riktig mal for CFTR-proteinproduksjon. Dermed blir CFTR-proteinet laget uten feil og mangler og skal fungere normalt og u-sykt.

Hvordan fungerer så det? DNAet vårt er organisert i gener, der hvert gen er en spesifikk instruksjon til cellen om å lage et spesifikt protein. For eksempel lager CFTR-genet CFTR-proteinet. Selve produksjonen av et protein fra et gen er en prosess i flere trinn. Ett av trinnene er en mal for å fremstille protein, denne malen kalles mRNA. mRNA-terapier for CF fungerer ved å legge til maler som ikke har feil, slik at cellene kan lage fullkomment (uten feil og mangler) CFTR-protein i cellene.

 

Når CFTR-modulatorer ikke fungerer – hvorfor?

Mennesker med CF som ikke kan bruke de eksisterende CFTR-modulatorene, har gjerne underliggende mutasjoner som resulterer i totalt ikke-fungerende eller svært ødelagt CFTR-protein, ofte fordi en stor del CFTR-proteinet er blitt kuttet av (stop-mutasjoner, karakteriseres gjerne med en «x» i navnet).

Som en inhalasjonsbehandling er VX-522 ment å levere CFTR-mRNA i full lengde direkte til celler i lungene.

 

Hvem er den kliniske studien for

Ifølge pressemelding fra Vertex, vil de starte de kliniske studiene i løpet av få uker. I studien skal man vurdere sikkerheten og toleransen til mRNA-virkestoffet VX-522 ved enkelt stigende doser hos voksne med CF. De som kan delta i studien må være i alderen 18 år og eldre, og ha en CFTR genotype som ikke responderer på CFTR-modulatorbehandling. Så langt cfnorge.no kjenner til, skal denne studien hovedsakelig foregå i USA.

 

Om utviklingen av VX-552

Denne mulige genterapien er resultat av et godt samarbeid mellom Moderna og Vertex som startet i 2016. Moderna er ledende innenfor mRNA-teknologi, og har utviklet denne behandlingen for cystisk fibrose. Vertex står for den kliniske utprøvingen og alt som har med forretningsutvikling og regulatoriske (søknader og godkjenninger) ting å gjøre.

«Dette partnerskapet samler Vertex sin vitenskapelige ekspertise og flere tiår med erfaring i å utvikle medisiner mot cystisk fibrose med Modernas beviste lederskap innen mRNA-teknologier," sier Stéphane Bancel, Modernas administrerende direktør i pressemeldingen fra Vertex (se kilder for saken nedenfor)(Kilde: CFNT)

 

Kilder:

 

 


Chiesi Pharma Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Viatris Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen