Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
ChrLawleyCollageGMN Nyh TV2okt2021 utsnitt2

Christian forteller om CF og Kaftrio på TV2


kaftrio, interessepolitikk
20.10.2021
Sharon Gibsztein

Christian Lawley, som har cystisk fibrose, forteller om den fortvilte kampen for den nye CF-medisinen Kaftrio i to innslag hos TV2. Først intervju på God Morgen Norge, og deretter eget innslag i TV2s nyhetssending. 

 

Lawley, som bor i Bergen, er 39 år gammel og har cystisk fibrose med kompliserte lungeinfeksjoner og resistens mot antibiotika. Legen har nylig fortalt ham at de nå har sluppet opp for mulige effektive antibiotikabehandlinger som vil fungere på Lawleys lungeinfeksjon. Uten effektiv antibiotikabehandling kan en forkjølelse eller annen type luftveisinfeksjon ha fatale konsekvenser.

Den eneste muligheten for god og effektiv behandling er den nye årsaksbehandlende medisinen Kaftrio. Den er ikke tilgjengelig i Norge fordi myndighetene mener den er for dyr.  Derimot er den tilgjengelig i Danmark. Det vet både legen og Lawley, og nå vurderer Christian om han må gjøre helseflyktning av seg og familien for å kunne redde egen helse og eget liv. En nylig dansk artikkel viser at Kaftrio har forbløffende effekt. 

I de to TV2-innslagene forteller Christian på jordnært vis om hverdagen med cystisk fibrose, og hva det gjør med ham og familien. Han setter også fokus på hvilke fordeler samfunnet kan oppnå om norske myndigheter bestemmer seg for å gi Kaftrio til norske CF-pasienter. For eksempel vil man kunne frigjøre lungetransplantasjoner til pasienter med andre typer lungesykdommer. 

 

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen