Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

En norsk pasients erfaringer med Kalydeco


Behandling, Medikamentnytt
19.12.2012
Sharon Gibsztein

MorguefilCOMkarpatigaborjoggendedamebakfrautsnitt1200px

CF-bladet har snakket med en voksen person med CF som i skrivende stund har brukt Kalydeco i mer enn to måneder. Her er vedkommendes erfaringer med medikamentet.

Illustrasjonsfoto: morguefile.com: kapita gabor. 

 

Hvordan virker dette medikamentet for deg, hva er effekten slik du oppfatter den?

 - Jeg merket effekt av Kalydeco bare etter noen dager. Det er mye mindre slim, mye lettere å puste, mye lettere å trene og jeg hoster mye mindre. Spesielt det med pusten er fantastisk, jeg føler jeg kan puste fritt uten at det er noe som "bremser" i lungene. Den følelsen kan jeg ikke huske sist jeg hadde. Før jeg begynte med Kalydeco var jeg mye sliten. Nå har jeg mer overskudd i hverdagen. Før jeg begynte med Kalydeco så ble jeg veldig tett i brystet når det hadde gått et visst antall timer etter at jeg hadde tatt siste lungedrenasje. En ganske ubehagelig følelse. Nå opplever jeg at jeg ikke blir tett i brystet selv om det går mange timer siden sist lungedrenasje. Dette gir meg et mye friere liv og er en fantastisk følelse. Så langt har jeg ikke merket noen bivirkninger i det hele tatt.

 

Lyspæren gir tips om viktig informasjon.Se også fagartikkel om Kalydeco skrevet av overlege Bjørn Skrede, NSCF-voksen, i CF-bladet 3-2012.

 

Si noe om hverdagen din og fortell om noen eksempler på ting du orker/klarer nå, som du ikke klarte før?

 - Alt i hverdagen er blitt mye lettere. Jeg kan gå opp trapper uten å hoste, jeg kan løpe uten å måtte stoppe og hoste hele tiden. Jeg kan jobbe en hel dag og gjøre ærender/delta på sosiale aktiviteter etter jobb, før måtte jeg rett hjem etter jobb å begynne med lungedrenasje. Jeg bruker mindre tid på inhalasjon og lungedrenasje enn før. Alt i livet er blitt lettere! Sammenlignet med alle andre medikamenter jeg har brukt i forbindelse med cystisk fibrose i årenes løp så er det ingen som har hatt så god effekt som Kalydeco.

 

Se også Medikamentnytt for informasjon og nyheter om CF-medikamenter.

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen