Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

Å hoste blod - hemoptyse

Å hoste opp blod kan være skremmende, men som regel er det ikke så alvorlig som man er redd for. I denne artikkelen får vi nyttig og balansert informasjon om hva dette er og mulig behandling. Vi gir deg også noen erfaringsbaserte tips.

 

Teksten i denne saken er basert på en artikkel på cff.org av den amerikanske legen David Orenstein. Vi har oversatt og tilrettelagt artikkelen til norske forhold. I tillegg gir vi noen norskerfarte brukertips. Publisert 26. oktober 2017. 

 

Oppleves skummelt 

Det å hoste opp blod kalles hemoptyse, og er kanskje noe av det skumleste en CF’er kan oppleve, men slik behøver det ikke å være. Hemoptyse er ganske vanlig blant voksne med CF, og forholdsvis sjelden blant små barn.

Sett fra den amerikanske legens perspektiv, vil omtrent 50 prosent av voksne med CF fra tid til annen oppleve blodstriper i oppspyttet. Langt færre, omtrent 3-5 prosent av de over 15 år vil oppleve å hoste opp større blodmengder. Selv om hemoptyse kan være dødelig, skjer det ytterst sjelden, selv blant de som hoster opp mye blod. «Mye blod» er definert som rundt 2,3 desiliter på 20 minutter. Mengden tilsvarer omtrent en kopp.

 

Hemoptyse signaliserer økt infeksjon

Som de fleste infeksjoner, er infeksjoner som fører til hemoptyse oftest lett å behandle. Den økte infeksjonen i et lite område av lungen irriterer en litenblodåre, noe som gjør at den blør. Forskjellen på hyppigere hoste, og å spytte ut blod, er at det kan være veldig skremmende å se blod. For å sette ting litt i perspektiv, selv om det ser ut som hele lungen din blør, så gjør den ikke det. Hvis du skulle legge hele lungen flatt, ville den dekke omtrent en tennisbane. Når man har en hemoptyse, vil det blødende området omtrent tilsvare en liten grusstein på den tennisbanen. Ikke så mye, altså.

 

Behandling liten hemoptyse/blodstriper

Å behandle små hemoptyser, dvs blodstriper i oppspyttet, er som å behandle en hvilken som helst lungeinfeksjon: øke eller endre antibiotikaen (piller, inhalasjon, intravenøs), og å bedre lungedrenasjen. Noen leger foreslår ekstra vitamin K, fordi dette kan bedre blodets evne til å levre seg.

 

Behandling stor hemoptyse/kopp med blod

Hvis du hoster opp mye rent blod, mer enn de 2,3 desiliterne, må du si ifra til CF-legen din, og det kan hende du trenger en innleggelse. Du vil helt sikkert trenge antibiotika, sannsynligvis intravenøst. Avhengig av hvor mye blod du har mistet, kan du kanskje også trenge en blodoverføring.

 

Hva med lungedrenasje?

Ifølge den amerikanske legen, er CF-eksperter uenige om hvordan lungedrenasje skal brukes hos en som har hostet opp mye blod. Skånsom lungedrenasje er uten tvil en bra ting. Det er viktig å rense lungene og «lufte ut» og åpne lungene, og å få opp blodet, som er et godt miljø for bakterier. Mer kraftfulle metoder som for eksempel lungefysioterapi, pef-pusterør/tvungen forsterket utpust, kan være nyttig eller ikke nyttig – dette må du diskutere nøye med din CF-kyndige lege og fysioterapeut.

 

Tette blodåren

Hvis livlig blødning fortsetter, anbefaler noen CF-eksperter å få tettet arterielle blodårer i lungen(e), såkalt embolisering. Ved embolisering blir et lite kateter tredd opp gjennom blodårene opp til lungene, og en liten plugg injiseres for å blokkere og stenge den blødende blodåren. Dette fungerer ofte, men resultatet kan være midlertidig, og som alle andre medisinske prosedyrer er det også noe risiko involvert. Din CF-lege vil finne den behandlingen som passer for akkurat deg.

 

Andre faktorer som fører til hemoptyse?

Folk med CF er opptatt av om det er faktorer eller medisiner som øker muligheten for hemoptyse. Det enkle svaret er nei, men hvert menneske er ulikt. Individer og lungene deres følger ikke alltid det som står i boken. Hvis du legger merke til at når du gjør X eller tar medisin Y, så ser det ut til at du har flere hemoptyser, da må du si ifra til CF-teamet ditt - som nok vil konkludere med at «la oss unngå X og Y hvis det er mulig».

 

Behandling finnes!

Ikke alle med CF opplever hemoptyser. For de som gjør det, er det sannsynligvis resultatet av at en lungeinfeksjon er blitt verre. Hvis det skjer deg, si ifra til CF-teamet ditt. De vil så godt som alltid kunne behandle dette til tider skremmende problemet på en god måte.

 

Brukertips:

  • Legg merke til hvor mye du får opp. Hvis det er mye, spytt ut i skje, glass/kopp eller lignende. Legen vil spørre hvor mye blod det er, og farge og konsistens. Hvilken farge er blodet – lyst og friskt rødt eller mørkere og nesten svart? Legg merke til konsistens – tyntflytende eller seigere og klumpete?
  • Noen anbefaler å drikke noe kaldt eller å sutte på en isbit for å at kroppen skal bli kaldere, slik at blodårene trekker seg sammen og ikke blør så kraftig.
  • Behold roen, og prøv unngå å trekke blodet lenger ned i lungene når du puster inn. Spytt blodet ut, få det ut av lungene.
  • Ring CF-legen.

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen