Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
boy 1284509 640

Tips fra lærer’n som selv har CF


utdanning, ung med CF, voksen med CF, behandling
12.08.2016
Sharon Gibsztein, Jan Olav Reffhaug

Jan Olav Reffhaug er ungdomsskolelærer, og har selv CF. Her er hans innsidetips til deg som begynner på ungdomsskole eller videregående.

Oppdatert september 2019

 

Det er spennende å begynne på ny skole med nye mennesker og nye lærere. Jan Olav, bildet under til høyre, gir deg noen enkle tips om hvordan du kombinerer hverdagsliv med kompiser og skole med CF-ting. 

 

1. Hvem skal vite at du har CF? Lærerne bør absolutt vite det, men har du Jan Olav Reffhaugtenkt over hvem du skal fortelle det til? Hvis noen av klassekameratene vet fra før, så vil de fleste vite det ganske fort. Kanskje lurt å være åpen for da er det du som kan styre informasjonen, og da er det større sjanse for at det er korrekt. Snakk med foreldrene dine og CF-teamet, og legg en plan.

 

2. Medisinering/inhalasjon. Når skal du gjøre inhalasjonen? Jeg foreslår før og/eller etter skoletid. For det første så vil du da miste minimalt med undervisning (vi cf-ere har gjerne nok fravær som vi har), og for det andre slipper du å ha så mye stæsj på skolen. Ha alltid creon i lomma. Plutselig så blir du med en venn på butikken i storefri/fritime og kjøper deg en bolle e.l. Da er det dumt hvis creonen ligger igjen i sekken på skolen.

 

3. Dobesøk. Et litt ømtålig tema. Men det er ikke til å komme fra at vi har noen spesielle behov på det området, i tillegg til at det ikke alltid er så hyggelig å gå på do etter oss. Dette bør være tema når du snakker med lærerne/administrasjon i forkant av skolestart slik at dere finner gode løsninger som passer fint for deg! Det er viktig at du føler deg trygg på at du kan gå når du trenger, og at ingen står og hyler rett utenfor. Alle lærerne bør også vite at du kan forlate klasserommet ved behov, og uten noen stor ståhei.

 

4. I det store og det hele er vi ganske normale. Vi har noen utfordringer som ikke blir så store hvis ting legges til rette. Ikke lag noe stor ståhei rundt at du har CF, prøv heller å kose deg på skolen og sette pris på at du har blitt eldre og skal starte på ny skole med nye muligheter. Dette gir også deg muligheten til å ta mer kontroll på egen sykdom og behandling, og du kan nå vise gamlingene at dette klarer du faktisk ganske bra selv!

 

PS: Jan Olav er også nestleder i NFCF.

 


Chiesi Pharma Viatris Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen