Logo - Norsk forening for cystisk fibrose
easypumpgammelmodellgoogle

Verdt å vite om hjemmebehandling med intravenøs antibiotika

Mange med CF har hjemmebehandling med intravenøs antibiotika. Slik medisinering krever kunnskap om sterile prosedyrer, god hygiene og samarbeid mellom pasient og lege. Her finner du nyttig informasjon - for både nybegynnere og ”proffe” hjemmekurere. Bildet viser en medisinpumpe til hjemmebruk (Easypump fra Braun).

Oppdatert 4. mai 2017

 

Hvorfor intravenøs hjemmebehandling ved CF?
Hos mennesker med CF er det svært viktig å unngå lungeinfeksjoner, og tidlig og aggresiv bruk av antibiotika er spesielt viktig. Intravenøs antibiotikabehandling er et vanlig virkemiddel for å få kontroll på luftveisinfeksjoner med blant annet bakterien pseudomonas aeruginosa.

På grunn av de spesielle mikrobiologiske forholdene i en CF-ers lunger, trives denne bakterien ekstra godt samtidig som den er vanskelig å bli kvitt. Det er svært viktig å enten bli kvitt bakterien, eller hvis dette ikke er mulig, å holde bakterien nede. Alt dette oppnås ved intravenøs hjemmebehandling med antibiotika. I noen tilfeller vil det være nok med antibiotika i tablettform. Andre ganger vil tabletter gis i tillegg til intravenøs antibiotika.

 

Fra cfnorge.no: Mer om bakterier som krever intravenøsbehandling:

 

For fagfolk og spesielt interesserte
Pseudomonas Genome Database (driftet av Cystic Fibrosis Foundation Therapeutics Inc.,)

 


Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon cfnorge.no er utviklet med støtte fra ExtraStiftelsen Mylan

Tilbake til toppen